Wiosenne przebudzenie nie dotyczy tylko kwitnących drzew i krzewów, ale również zmian, które zachodzą w naszym organizmie oraz diety. Kuchnia o tej porze roku zawsze obfituje w różne nowalijki, a wegetarianie i weganie w końcu mogą odetchnąć po sezonie zimowym, gdzie dostępne są przede wszystkim mrożonki. Bogactwo wiosennych warzyw i owoców od razu da się zauważyć w potrawach, które przygotowuje się w domu na obiad. Wiosną na stole zwykle można zobaczyć zupy składające się ze świeżych jarzyn oraz desery owocowe czy warzywne drugie dania.
Jakie są najpopularniejsze potrawy wiosną?
Jedną z pierwszych jakie przychodzą na myśl jest zupa z botwinki. To niepozorne danie jest niezwykle smaczne i pożywne. Robi się je z korzenia i młodych liści buraka ćwikłowego. Są one bazą zupy. Najpierw przygotowuje się tradycyjny bulion warzywny, potem dodaje się buraki, następny krok to śmietanka i ostateczne przyprawianie. Ta potrawa jest niezwykle aromatyczna a to wszystko za sprawą świeżych, wiosennych warzyw, które nadają jej niepowtarzalnego smaku.
Buraki mają niesamowicie dużo prozdrowotnych właściwości.
Większość osób nie wie, że te warzywa mogą doprowadzić do obniżenia ciśnienia krwi, wzmocnienia odporności, spadku poziomu złego cholesterolu i łagodzą uciążliwe objawy menopauzy. W związku z tym warto często je jeść, ponieważ świetnie poprawiają funkcjonowanie organizmu w wielu obszarach. Dodatkowo zawierają sporo kwasu foliowego co jest istotną informacją dla kobiet spodziewających się potomka. Niestety ich wadą jest wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby cierpiące na cukrzyce powinny unikać buraków w każdej postaci. Oczywiście jeden talerz zupy nie zaszkodzi, ale nie można regularnie ich spożywać, kiedy zmagamy się z wahaniami poziomu cukru we krwi.
Wiosenne dania wprowadzają powiew świeżości do kuchni.
Warto dodawać do nich na przykład natkę pietruszki, która nie tylko nieco zmieni smak, ale też ma pozytywny wpływ na organizm na przykład na układ moczowy, a wiosną nie powinno być problemu z jej zdobyciem.