Wydaje się, że aktualnie prowadzona jest kampania przeciwko produktom zawierającym gluten. Jest to białko obecne w niektórych zbożach, głównie pszenicy. Przeciwnicy glutenu twierdzą, że powoduje on migreny, wzrost wagi, zmęczenie i najlepszym pomysłem jest całkowita rezygnacja z jego spożywania.
Nie jest to do końca prawda. Glutenu nie powinny spożywać osoby chorujące na celiakię, która jest chorobą polegającą na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał. Jest to około 1% populacji. Są też osoby, które nie trawią glutenu, powoduje on u nich problemy żołądkowe, wzdęcia, biegunki. To kolejne 6% populacji. Pozostałe osoby nie muszą się go bać. Nie zrobi im krzywdy, a wszystkie złe cechy przypisywane mu są bardziej z pogranicza fantazji. Co do osób, które naprawdę nie mogą sobie pozwolić na spożywanie glutenu – przemysł spożywczy jest na nich coraz bardziej otwarty. Nawet w marketach można kupić chleb bezglutenowy, mąki gryczane, jaglane, kukurydziane, słodycze bez glutenu. Konieczne będzie tylko uważne czytane etykiet. Jeżeli nie mamy na to czasu i nie znamy się na analizowaniu składu odpowiedzią będą internetowe produkty bezglutenowe sklep online ma przygotowany osobny dział, który oferuje tylko produkty bezpieczne dla takich osób bez konieczności analizy składu.