Będąc na diecie nie trzeba rezygnować ze wszystkich przyjemności kulinarnych. Nie chudniemy od rezygnowania z konkretnych produktów, chudniemy osiągając ujemny bilans kaloryczny – spalamy więcej niż przyjmujemy. To oznacza, że w limicie można od czasu do czasu uwzględnić coś słodkiego. Skoro jednak jesteśmy już na diecie i nie chcemy przyjmować pustych kalorii to wybierzmy słodycze, które mają w sobie orzechy, owoce suszone, dobrej jakości kakao, słodzidła, które nie są białym cukrem – syrop klonowy, syrop arganowy, ksylitol.
Warto także zrezygnować z białej mąki. Przygotowując ciasto z mąki ryżowej, kokosowej, kasztanowej wyprodukujemy bezglutenowe słodycze. Doskonałym dodatkiem do deseru jest masło orzechowe. Zawiera dużo witamin z grupy B i żelaza, jest dobrym tłuszczem. Warto inwestować w ekologiczne słodycze, które posiadają certyfikat potwierdzający ekologiczne przygotowanie tego masła. Najlepiej żeby nie zawierało ono toksycznego oleju palmowego, który jest przygotowywany w wyniku wielu reakcji chemicznych, a palmy pochodzą z dzikich wycinek, które niszczą środowiska naturalne orangutanów i innych zagrożonych gatunków. Olej palmowy jest dodatkiem do wielu słodyczy, warto unikać tych, które mają go na swojej etykiecie.