Dlaczego warto pić wino z czerwonej porzeczki?
Przygotowanie wina z czerwonej porzeczki nie należy do zadań najtrudniejszych, a z pewnością warto spróbować swoich sił i przygotować takie wino w sezonie, by móc się nim cieszyć również wtedy, gdy nie są one dostępne. Porzeczki należą do tej grupy owoców, które mają bardzo zbawienny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ wyposażone są w wiele mikroelementów i witamin. Już jedna niewielka lampka każdego dnia może pozytywnie odbić się na naszym zdrowiu, ponieważ owoce są bogatym źródłem witaminy C, garbniki, polifenole oraz żelazo. Co więcej, to dobry wybór w przypadku osób, które od zawsze borykają się z problemami dotyczącymi niezbyt dużej odporności. Takie wino to także idealny napój dla osób, które mierzą się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi oraz chorobami związanymi z układem krążenia. Można wobec tego powiedzieć, że wino poza właściwościami związanymi z przyjemnością delektowania się wyjątkowym smakiem trunków posiada także mnóstwo prozdrowotnych właściwości i dlatego warto wiedzieć, jak przygotować je w domowych warunkach.
Przygotowanie wina z czerwonej porzeczki
Podobnie jak w przypadku win z innych owoców i w tej sytuacji liczą się dokładne proporcje, dzięki którym przygotowywane wino będzie miało idealny smak, a nie tylko posmak czerwonej porzeczki. Zwłaszcza początkujący powinni solidnie przestudiować przepis i postępować zgodnie z jego wytycznymi, by osiągnąć najlepszy z możliwych rezultatów. Produkcja takiego wina powinna zacząć się od rozgniecenia pół kilograma owoców i dodania do nich drożdży winiarskich. Całość należy umieścić w butelce, w której rozpocznie się wstępny proces fermentacji naszego domowego wina. Po niespełna dwóch dniach nasza matka będzie gotowa do dalszego działania. Na początku powinniśmy zająć się owocami, z których powstanie moszcz, czyli najważniejszy półprodukt, bez którego wino nie powstanie. Rozdrobnione solidnie owoce należy zalać nie za dużą ilością wody i gotować. Kiedy roztwór ostygnie trzeba do niego dodać matkę drożdżową i pożywkę dla drożdży. Pozostałość wody należy zostawić, ponieważ to z niej zrobimy cukrowy syrop niezbędny na późniejszym etapie produkcji wina. Syrop cukrowy należy dodać do moszczu, a następnie przez półtora tygodnia obserwować proces fermentacji. Ważnym jest, aby już na samym początku usunąć wszystkie nienadające się do spożycia owoce, czyli „zgniłki”. Trzeba również pamiętać o tym, że moszcz powinien być mieszany dwukrotnie w ciągu dnia. Po upływie określonego czasu należy przecedzić wino, oddzielając przy tym owoce i usunąć martwe drożdże. Na tym etapie można powiedzieć, że nasze wino jest już prawie gotowe. Wino z czerwonej porzeczki powinno przebywać w gąsiorze jeszcze co najmniej dwa tygodnie. Następnie możemy przelać je do butelek, a następnie cieszyć się jego orzeźwiającym i unikatowym smakiem również po sezonie tych niezwykle zdrowych owoców.