Zdrowe, a mało popularne oleje – olej z awokado, olej z pestek moreli

Będąc na diecie nie jest wskazane rezygnowanie ze wszelkich tłuszczy. Oleje mają dużo kalorii, ale skoro konieczne jest ich stosowanie to warto wybrać te, które posiadają korzystny bilans kwasów tłuszczonych jednonienasyconych i wielonienasyconych, a także dostarczą naszemu organizmowi dodatkowych witamin. Jednym z jakich olejów jest olej z pestek moreli. Przez wiele lat niedoceniany i uznawany za wręcz niebezpieczny ze względu na obecność kwasu pruskiego – cyjanowodoru.

 

To nie do końca prawdziwa informacja ponieważ ta substancja w pestkach występuje w śladowych ilościach. Olej z pestek moreli zawiera za to witaminę B17, tzw. amigdalinę, która wykazuje działanie niszczące komórki rakowe. Olej może być stosowany jako wspomaganie podczas chorób nowotworowych. Dodatkowo posiada witaminy A, E i pozostałe z grupy B. Kolejnym mało znanym olejem jest olej z awokado. Owoce są coraz bardziej popularne w Polsce, ale oleje nadal nie. A warto z nich korzystać, zawierają witaminy A, z grupy B, K, D, E i potas. Regularne spożywanie poprawia odporność, obniża cholesterol i wspomaga leczenie chorób krążenia. Ich dużą zaletą jest to, że mogą być stosowane w codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Oba oleje posiadają witaminę E dodawaną do kosmetyków przeciwzmarszczkowych. Wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe zarówno wewnątrz organizmu jak i na zewnątrz.