Dieta pudełkowa – zalety i wady
Walka o piękną sylwetkę to chleb powszedni wielu osób. Staramy się zrzucać zbędne kilogramy, dbać o siebie oraz dostarczać do organizmu wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Często bywa to jednak zadanie trudne w realizacji ze względu na niedobór czasu, a często także brak odpowiedniej wiedzy, co powinno się znaleźć w prawidłowo zbalansowanej diecie. Z pomocą przychodzi dieta pudełkowa, rozwiązanie cieszące się coraz większą popularnością. Na czym polega i czy faktycznie warto z niej skorzystać? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu.
Czym jest dieta pudełkowa?
Inna nazwa diety pudełkowej, czyli catering dietetyczny, perfekcyjnie pokazuje na czym polega ten typ odżywiania się. Oznacza ona po prostu to, że każdego dnia dostajemy w pudełkach wprost pod nasze drzwi wszystkie potrzebne posiłki.
Każde danie jest odpowiednio przygotowane, zawiera właściwą ilość składników oraz kaloryczność, dopasowaną do indywidualnych potrzeb organizmu.
Taki sposób odżywiania się zyskał w ostatnich latach olbrzymią popularność zwłaszcza dzięki celebrytom, którzy chwalą się swoją dietą pudełkową na portalach społecznościowych, pokazując, że jest to niezmiernie praktyczne rozwiązanie.
Czy tak jest w rzeczywistości? Czy dieta pudełkowa się naprawdę opłaca?
Catering dietetyczny – korzyści dla osób na diecie
W wielu przypadkach dieta pudełkowa to naprawdę ciekawe rozwiązanie, po które warto sięgnąć. Jej podstawową zaletą jest na pewno olbrzymia wygoda.
Nie trzeba bowiem każdego dnia myśleć o gotowaniu oraz robieniu zakupów spożywczych. Wszystkie dania trafiają wprost pod nasze drzwi i jedyną rzeczą, którą musimy z nimi zrobić, to ewentualne podgrzać je w kuchence. Oszczędzamy w ten sposób wiele cennego czasu, co w przypadku zapracowanych osób bywa wielką korzyścią. Można go bowiem poświęcić na odpoczynek lub spędzenie choćby godziny lub dwóch z najbliższymi, zamiast w kolejce w sklepie lub przy garnkach w kuchni.
Wygoda dotyczy także kwestii związanej z urozmaiceniem posiłków. Czasami nie mamy siły ani umiejętności, żeby eksperymentować w kuchni lub przyrządzać zróżnicowane dania. W firmach zajmujących się cateringiem dietetycznym pracują doświadczeni kucharze, którzy są w stanie stworzyć pyszne i zdrowe dania, dostarczane wprost do naszych domów.
Sporą korzyścią płynącą z korzystania z cateringu dietetycznego jest oczywiście możliwość personalizacji zamówień. Każde z nich jest dopasowywane do klienta na podstawie wcześniej przeprowadzonego przez dietetyka wywiadu, dotyczącego oczekiwań i wskazań medycznych. To, co bywa bardzo korzystne dla jednej osoby, innej może szkodzić. Tak jest na przykład z posiłkami zawierającymi gluten, orzeszki lub inne substancje przynoszące nietolerancję lub reakcje alergiczne.
Podczas planowania diety pudełkowej bierze się pod uwagę nie tylko typ składników, ale też ich ilość i kaloryczność. Dzięki temu powstaje jadłospis w pełni dopasowany do trybu życia oraz potrzeb konkretnej osoby. A to pozwala utrzymać optymalną formę oraz osiągać zamierzone cele, jak na przykład zrzucenie zbędnych kilogramów, obniżenie poziomu cholesterolu. W posiłkach, które są do nas dostarczane w pudełkach, znajdujemy ogromną różnorodność posiłków. Wyobraźmy sobie, że dania na cały dzień składają się z wyselekcjonowanych, najlepszych produktów. Artykułów spożywczych pochodzących z upraw ekologicznych, takich jak te oferowane przez SklepAgnex.
W ostatnich miesiącach, w dobie koronawirusa, wiele osób zdecydowało się na catering dietetyczny ze względów bezpieczeństwa. Taka forma pozyskiwania żywności w maksymalnym stopniu ograniczała kontakty międzyludzkie, na przykład podczas wypraw do sklepów spożywczych. Dodatkowo nie trzeba było obawiać się niedoboru konkretnych składników na półkach w markecie. Wszystko, co było potrzebne dostarczano na wskazany adres.
Czy catering dietetyczny ma wady?
Wszystkie opisane powyżej korzyści dotyczą oczywiście sytuacji, gdy korzystamy z diety pudełkowej od renomowanych, zaufanych dostawców.
Często nie jesteśmy jednak na początku w stanie przewidzieć tego, czy zamawiane dania będą smaczne, wartościowe oraz wykonane z wysokiej jakości składników. W wielu przypadkach musimy zdać się na uczciwość szefów kuchni i zaopatrzeniowców, pracujących przy cateringu dietetycznym.
Zazwyczaj jako główną wadę diety pudełkowej podaje się też jej wysoką cenę. Tego typu usługa kosztuje średnio od 200 do 500 zł tygodniowo od osoby. Wszystko zależy od wybranego rodzaju (np. dieta wysoko lub niskokaloryczna, wegetariańska). Jeśli chcielibyśmy w ten sposób zamawiać posiłki dla większego grona domowników, koszty rosną naprawdę lawinowo.
Dieta pudełkowa – czy to się opłaca?
Dzięki diecie pudełkowej zyskujemy wielką swobodę, oszczędzamy czas i dostajemy zdrowe, zróżnicowane posiłki, a przy ich przygotowaniu nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni.
Pod wieloma względami jest to zatem rozwiązanie niezmiernie wygodne i wartościowe, zwłaszcza dla osób, które mogą sobie pozwolić na wyższe wydatki oraz tych, którzy nie przepadają za zakupami i gotowaniem.