Zamienniki białka dla wegan i wegetarian. Nasiona strączkowe: nasiona grochu

Osoby, które zrezygnowały z przyjmowania produktów odzwierzęcych w szczególności muszą dbać o odpowiedni poziom białka w diecie. Białko stanowi kluczową rolę w każdym żywym organizmie – jest budulcem mięśni i kości, wspomaga procesy trawienne i regenerację organizmu po wysiłku fizycznym, utrzymuje odporność organizmu na odpowiednim poziomie. Mając jego niedobory można nabawić się wielu schorzeń. Doskonałym źródłem białka roślinnego są nasiona strączkowe.

 

Warto włączyć do swojej diety fasolę, nasiona grochu, soi, soczewicy, ciecierzycy itd. Posiadają one bardzo wysoki poziom błonnika, który reguluje w organizmie procesy trawienne, obniża poziom cukru we krwi oraz cholesterolu, obniża ciśnienie, oczyszcza organizm i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Zawierają także wysoki poziom żelaza i kwasu foliowego – są doskonałe dla kobiet w ciąży i osób zmagających się z anemią. Niestety strączkowe nasiona mają bardzo złą opinię ze względu na wzdęcia, które mogą powodować. Łatwo ich uniknąć. Wystarczy nasiona przed gotowaniem moczyć w zimnej wodzie przez odpowiednią ilość czasu, odcedzić i gotować w nowej wodzie bez dodatku soli. Sól warto dodać na końcu gotowania – nasiona bardziej zmiękną. Do dań z nasion roślin strączkowych dodawajmy dużo przypraw wspomagających trawienie – kminek, cząber, majeranek czy liście laurowe.