Polskie kasze są najzdrowsze. Niepalona kasza gryczana, kasza jaglana na odchudzanie

Podczas odchudzania warto wspomagać się naturalnymi witaminami i minerałami. Wyjątkowo dużo znajduje się w polskich kaszach. Jest to bardzo tanie jedzenie, które można przyrządzić na słono i słodko. Kasza gryczana nie jest zbożem, ale owocem gryki. Niepalona kasza gryczana jest zdrowsza od tej palonej, jest też jaśniejsza. Palona ma intensywny orzechowo-grzybowy smak więc ją także warto dodawać do dań. Kasza ta zawiera wyjątkowo dużo białka i żelaza, jest doskonała dla wegetarian i wegan, którzy mogą zmagać się z niedoborami tych związków.

 

Zawiera też witaminy z grupy B i dużo błonnika. Poprawia trawienie i obniża ciśnienie – wyjątkowo dobry produkt dla osób zmagających się z otyłością i chorobami jej towarzyszącymi. Drugą wyjątkowo korzystną kaszą jest kasza jaglana. Ma mało kalorii i przyspiesza przemianę materii, w związku z tym kasza jaglana na odchudzanie jest doskonała. Zawiera dużo krzemu, który wzmocni włosy, skórę i paznokcie. Lecytyna poprawi pamięć – kasza jest doskonała dla seniorów i pracowników umysłowych. Obie kasze są bezglutenowe i korzystnie wpływają na równowagę kwasowo-zasadową organizmu.