Zupy są podstawą codziennego wyżywienia. Stanowią solidny posiłek, dzięki któremu nabieramy energii do działania. Często same w sobie są tak pożywne, że wystarczą za cały obiad. Ponadto wiele z nich przygotujemy łatwo i możemy ugotować je odpowiednio wcześniej tak aby następnego dnia tylko podgrzać i zjeść. Właściwie przyrządzone zupy są pełnowartościowym i odpowiednio zbilansowanym posiłkiem. Warto wspomnieć także o tym, że zawierają liczne właściwości zdrowotne i pomagają budować naszą odporność. Działają przeciwwirusowo i rozgrzewająco dlatego zaleca się je jeść w okresie jesienno-zimowym po to by uniknąć infekcji i ocieplić organizm od środka. Do takich pysznych i zdrowych zup należy indyjska wegetariańska zupa dyniowa. To zupa, która nie zawiera w swym składzie mięsa gdyż przygotowujemy ją z wywaru warzywnego. Przyprawy sprawiają zaś, że jest bardzo aromatyczna.
Składniki
Potrzebujemy następujących składników: około kilogramowa dynia, łyżka oleju do smażenia, cebula, dwa ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skóry, litr wywaru warzywnego. Przydadzą się też przyprawy: po łyżce imbiru w proszku, kurkumy i garam masala, po dwie łyżeczki kminu rzymskiego i mielonej kolendry, łyżeczkę chilli w proszku, pół łyżeczki mielonego cynamonu a do posypania czarny sezam, posiekana cebulka dymka, i świeże zioła takie jak bazylia, kolendra, mięta.
Przepis
Zacznij od obrania dyni, usunięcia z niej pestek i pokrojenia w plastry. Plastry dyni ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez dwadzieścia minut. Gdy dynia będzie upieczona, pokrój ją w grubą kostkę.
Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
Podsmaż je na łyżce oleju aż cebula zmięknie. Dodaj przyprawy i smaż przez dwie minuty cały czas mieszając. Wlej wywar z warzyw, dorzuć pomidory i dynię. Zagotuj. Następnie całość dokładnie zblenduj.
Indyjska wegetariańska zupa dyniowa smakuje najlepiej posypana cebulą dymką, sezamem i ziołami. Smacznego!