Czy nasze babcie pomyślałyby, że w przyszłości mimo rozwoju medycyny nadal będziemy korzystać z ich sposobów na zachowanie zdrowia? Okazuje się, że na wiele dolegliwości nadal najbardziej skuteczne są rośliny lecznicze i zioła. Dodawane do suplementów diety mogą być wykorzystywane w kuchni bezpośrednio. Siemię lniane na wrzody żołądka, majeranek na lepsze trawienie, pokrzywa na oczyszczenie organizmu z toksyn, ale także mniej znane rośliny takie jak wrotycz, bluszczyk kurdybanek czy dziurawiec zwyczajny.
Czy ktoś wie jak te rośliny wyglądają? Problemem może być stosowanie ziół kiedy staramy się je sami zbierać, suszyć i łączyć. Zioła mogą być szkodliwe, niektóre połączenia są wręcz trujące. Warto wiedzieć jakie wybierać, jakich unikać, jak je przechowywać, jakie proporcje stosować. W dzisiejszych czasach niewiele osób ma wiarygodną wiedzę o ziołach dlatego warto skorzystać z pomocy specjalisty. Niech to będzie sklep z ziołami lub apteka medyczno zielarska gdzie każda mieszanka posiada odpowiedni atest, zielarz wyjaśni nam działanie i wszelkie skutki uboczne i przygotuje plan zawierający dawkowanie i częstotliwość stosowania. Zioła mogą nie być traktowane jak silne leki, ale warto pamiętać jak trujące się niektóre grzyby. Zioła powinniśmy traktować z taką samą ostrożnością.