Weganie i wegetarianie, którzy w przeszłości jedli produkty pochodzenia zwierzęcego mogą w nowym stylu odżywiania poszukiwać dawnych smaków. Stąd też popularność parówek sojowych, bezmięsnych wędlin, wegańskich smalców. Natura daje wiele możliwości na odtworzenie smaków, które mogą okazać się bogatsze, a przy tym dużo zdrowsze. Smalec dla wegan można przygotować z olejów roślinnych, ugotowanej i zmiażdżonej fasoli, jabłek i wędzonych śliwek.
Mięsożerni przyjaciele nie poczują różnicy. Majonez wegański posiada co najmniej kilka przepisów – zawierają one ziemniaki, aquafabę (wodę, która znajduje się w puszkach ciecierzycy i daje się doskonale ubijać na pianę), mleko sojowe i znane przyprawy – sól, pieprz, musztardę. Majonezy wegańskie są stałe, nie leją się i wyglądają jak odzwierzęce odpowiedniki. Jeżeli nie jesteśmy mistrzem kulinarnych prób warto odwiedzić sklep wegański lub wegetariański. Znajdziemy tam liczne produkty dla wegetarian i wegan, które będą odpowiednikami znanymi z poprzedniego stylu odżywiania. Sklepy, blogi i książki wegańskie obalają mity, że weganie żywią się tylko gotowanymi warzywami i surowymi owocami.