Dieta cukrzycowa – mięso, owoce morza, ryby i przetwory mięsne

Można spotkać się z różnymi dietami, które są przeznaczone dla poszczególnych chorób. Dla diabetyków najwłaściwsza jest dieta cukrzycowa. Ten sposób odżywiania dotyczy np. mięsa, owoców morza, ryb oraz przetworów mięsnych.
Jeżeli chodzi o tą grupę produktów spożywczych, to będąc na diecie cukrzycowej można spożywać:
indyki i kurczaki pozbawione skóry,
chudą wołowinę,
cielęcinę,
chudą jagnięcinę,
dziczyznę,
króliki,
ryby, jednak muszą być odpowiednio przygotowane. Nie mogą posiadać skóry. Można je piec, gotować lub grillować, ale wyłącznie na tacce.

Jeżeli chodzi o mięso, owoce morza, ryby i przetwory mięsne, to w diecie cukrzycowej przeciwwskazane są natomiast takie artykuły spożywcze jak:
tłuste wędliny, wśród których można wymienić m.in.:
salami,
kiełbasy,
mortadela,
parówki,
tłuste mięso,
kaczka,
wyroby garmażeryjne, czyli takie produkty spożywcze jak:
gotowe mięso mielone,
pasztetowa,
pasztety,
kaszanka,
salceson,
gęś,
wątróbka,
salami,
kawior,
ryby smażone, szczególnie na głębokim tłuszczu,
krewetki,
kalmary.