Przy cukrzycy baczną uwagę należy zwrócić na sposób odżywiania, gdyż może to w znacznym stopniu złagodzić dokuczliwe objawy tej choroby. Dla diabetyków zalecana jest dieta cukrzycowa, która dotyczy m.in. produktów zbożowych. Przy tej diecie można spożywać następujące produkty zbożowe: pieczywo razowe, musli, ale tylko takie, które nie zawiera cukru, chleb chrupki, płatki owsiane, kasze gruboziarniste, wśród których można wyróżnić takie kasze, jak: gryczana, pęczak, jęczmienna, jaglana, brązowy ryż, brązowy makaron. Część produktów zbożowych w diecie cukrzycowej jest przeciwwskazana. Przede wszystkim są to: pieczywo białe (np. biały chleb, bułki, rogale czy też obwarzanki), krakersy, rogaliki francuskie, które są wykonane z wyjątkowo kalorycznego ciasta francuskiego, słone paluszki. Istotne jest też to, aby poszczególne produkty zbożowe były przygotowane w odpowiedni sposób. Nie wolno ich np. przegotowywać, gdyż wpływa to na obniżenie ich wartości odżywczych, a poza tym na podwyższenie indeksu glikemicznego.