Wanilia czy wanilina? Ekstrakt z wanilii

Robiąc zakupy cukiernicze na pewno kupujemy wiele saszetek cukru waniliowego. Czy czytamy jego nazwę dokładnie? Może okazać się, że kupiliśmy cukier wanilinowy. Wanilina to syntetyczny składnik powstający w procesie chemicznym, charakteryzuje się aromatem waniliowym. Jest jednak dużo słabszy i dla wrażliwych osób może być szkodliwy. Powoduje alergie, problemy żołądkowe i podrażnienia.

 

Znajduje się na liście składników szkodliwych i niebezpiecznych. Jest dużo tańszy od prawdziwej wanilii więc chętnie jest stosowanych przez producentów żywności. Dzięki temu cukier wanilinowy kupujemy za ok. 90 groszy za jedną saszetkę. Warto jednak dopłacić i kupić prawdziwy cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii. Prawdziwa wanilia zawiera wiele dobroczynnych składników, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i rozweselające. Tak, rozweselające. Regularne spożywanie wanilii poprawia samopoczucie i zmniejsza uczucie niepokoju. Wbrew pozorom wanilia nie jest droga. Ekstrakt waniliowy można przygotować samodzielnie. Laski wanilii wystarczy zalać wódką i trzymać w szklanej buteleczce przez kilkanaście dni. Płyn zrobi się ciemnobrązowy i będzie gotowy do spożycia. Pozostałe laski wanilii można uzupełnić nowymi i ponownie zalać alkoholem. Prawdziwy ekstrakt jest dużo bardziej intensywny w smaku więc użyjemy go mniej. Drogocenny płyn wystarczy nam na długi czas.