Pyszne dania z kaszy i ze zbóż

Kasza to przepyszny dodatek do wielu dań na ciepło i zimno, przygotowanych zarówno na słodko czy słono. Uwagę zwraca także szeroki wybór kasz, jak i różne dania z kaszy. Dzięki temu każdy znajdzie idealną potrawę, która spełni jego oczekiwania smakowe. Ciekawym uzupełnieniem suchych produktów są mąki oraz płatki, które także pozyskiwane są ze zbóż. Przekonaj się, jak bogaty wybór półproduktów znajdziesz w dobrze zaopatrzonym sklepie!

Sprawdzone dania z kaszy gryczanej, jaglanej i nie tylko

Wybór kaszy nie jest dla wszystkich oczywisty. Jednak kasza gryczana niepalona, kasza kuskus, kasza bulgur oraz pozostałe kasze to produkty, dostarczające do organizmu szereg cennych składników odżywczych. Wśród nich należy wymienić choćby witaminy, minerały oraz błonnik. Kasze różnią się między sobą właściwościami, smakiem oraz konsystencją. Sprawia to, że dania z kaszy można przygotować zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami.

Kasza gryczana i kasza jęczmienna to doskonały dodatek do ciemnych sosów z dodatkiem mięsa. Kasza jaglana świetnie sprawdzi się w połączeniu z daniami orientalnymi, jak i przygotowanymi na słodko. Dzieciom i trochę starszym z pewnością do gustu przypadnie kasza manna i pszenica płaskurka, z której również przygotować można kaszkę. Dania z kaszą są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. To także sprawdzony sposób na szybki obiad, pożywne śniadanie oraz przekąskę do pracy. Jaką kaszę dziś wybierzesz?

Szeroki wybór produktów zbożowych

Ze zboża pozyskuje się wiele produktów, mianowicie kasze, otręby, mąki oraz płatki. Mąka to podstawowy półprodukt, który w kuchni doskonale nadaje się do pieczenia, wyrobu klusek, potraw mącznych czy zagęszczania sosów. Poza tradycyjną mąką pszenną, na rynku można również znaleźć następujące produkty, jak: mąka jaglana, mąka żytnia, mąka gryczana, mąki bezglutenowe czy mąka z płaskurki. Mąki można dowolnie mieszać, dzięki czemu powstają ciekawe połączenia pod względem ich smaku i koloru. Najpopularniejsze dania z mąki to pierogi, naleśniki, gofry oraz wspomniane wyroby piekarnicze.

Natomiast śniadanie to moment, kiedy warto wybrać płatki orkiszowe lub otręby owsiane. Płatki i otręby to produkty, które doskonale nadają się do przyrządzenia owsianki. Wystarczy dodać ulubione owoce, bakalie oraz mleko lub wodę. Dzięki czemu powstaje treściwy i pożywny posiłek. Warto podkreślić, że składniki te warto wykorzystać w czasie pieczenia ciastek oraz chleba. Płatki i otręby to również ciekawy dodatek do zdrowych koktajli.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *